Oldalak

Szentföld - Vére miatt diszkriminálták a képviselőnőt

Az izraeli parlamentben a közelmúltban véradó napot tartottak, azonban Pnina Tamano etióp származású Knesszet képviselő vérét nem fogadták be.

Amikor Pnina szeretett volna vért adni, a védőnő annyit mondtott, hogy ő egyszerűen "nem adhat". Az elutasítás magyarázata pedig egyszerű: „az etióp népnek más típusú vére van”. A parlamenti képviselő asszony magyarázni kezdte, hogy 3 éves korától él Izraelben, és szolgált a hadseregben is, így kéri, hogy vizsgálják meg, hogy megfelel -e a kritériumoknak. Újabb vizsgált után ismét elutasították a véradást. Pnina később úgy nyilatkozott „szomorú, hogy az ország még mindig különbséget tesz vér és vér között”.

Kiderült, hogy egy több évtizedes régi AIDS prevenciós szabályozás szolgál a hasonló incidensek alapjául. Simon Peresz izraeli államfő elutasítja az ilyen típusú diszkriminációt,” Tilos vér és vér közötti megkülönböztetést tenni”- nyilatkozta Peresz az esetre reagálva.

Az etióp zsidósággal Izrael már az 50-es években felvette a kapcsolatot, de a 70-es évekig nem éltek etiópok Izraelben. Az etiópok betelepítése abból a célból eredt, hogy zsidó társaik ne éhezzenek, és ne éljenek olyan szegény körülmények között, mint amiben addig laktak. Etiópia 1973-ban a jom kippur-i háború után megszüntette diplomáciai kapcsolatát Izraellel, ami nehezítette a bevándorlási program végrehajtását, ezért Izrael titkosszolgálati akciókkal menekítette ki az etiópokat részben Etiópiából, részben Szudánból. Több katonai akciót is sikeresen véghezvittek a 70-es és 80-as években. Ezek részben legális, részben illegális katonai beavatkozások voltak. Az etióp bevándorlás a mai napig tart és a becslések szerint a bevándorlók száma 1500-2000 főre tehető évente. A 2010-es felmérések szerint az etióp származású zsidó lakosság eléri az ország lakosságának 1,75%-át (120 ezer lakos).

Nem ez az első eset, hogy elutasítják az etióp származású véradókat. 1996-ban óriási felháborodás és tüntetés tört ki az etiópok körében, amikor is kiderült, hogy az etióp származású véradók vérét nem használják fel. Egyszerűen megsemmisítik vérüket, tartva a malária, AIDS vagy más halálos betegségtől. Az akkori egészségügyi miniszter, Efraim Szne úgy nyilatkozott, hogy ez a cselekedett teljes mértékben jogos, hisz nagy veszéllyel járhat a vérük felhasználása, mivel ha nem is fertőzöttek, nagyszámban lehetnek hordozók, ami mindenkire veszélyt jelenthet.

Az izraeli vöröskereszt szabályzatában találunk egy olyan eljárási leírást, miszerint nem használható fel az a vér, amivel az a személy járul hozzá, aki 1 évnél tovább tartózkodott/született egy olyan országban, ahol magas az AIDS fertőzöttek száma. Aki ellátogat egy magas AIDS rizikójú országba, visszatérése után 1 évvel adhat vért. Ahogy a mai esett is bizonyítja, az évek múlásával sem változott a helyzet, holott ez a szabályozás még a hetvenes években született.

Forrás: Kitekintő.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése