Oldalak

Ukrajna - Megtagadták Hilarion metropolita beutazását

Az orosz ortodox egyház szerint veszélyes vizekre evez a kormány, amikor a metropolita kiutasításával a politikai konfliktust vallási szintre viszi. A Vatikáni Rádió német szerkesztősége tudósít.

Hilarion metropolita pénteki beutazását Ukrajnába indoklás nélkül megtagadták – jelentette be a Moszkvai Pariarchátus Hilarion metropolita, a patriarchátus külügyi hivatala vezetőjének feltartóztatását a Dnipropetrovszk repülőterén. Az orosz ortodox egyház szerint veszélyes vizekre evez a kormány, amikor a politikai konfliktust vallási szintre viszi – kommentálták az eseményt.

Hilarion metropolita a 75. születésnapját ünneplő Irinej metropolitához érkezett Ukrajnába. A születésnapi ünnepség helyett azonban csak a reptéren találkozhattak. Az ortodox egyház határozottan tiltakozott az ellen, hogy megakadályozzák béketeremtő misszióját – nyilatkozta a moszkvai patriarchátus. 

A moszkvai külügyminisztérium bocsánatkérésre szólította fel az ukrán kormányt. A beutazás megtagadása példátlan provokáció ebben az amúgy is törékeny vallási helyzetben, és csak további károkat okoz Ukrajnának. Az ukrán hatóságok mindezidáig nem nyilatkoztak az esetről. 

Forrás: Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése