Oldalak

Szentföld - Zsidó radikálisok merényletétől tartanak Izraelben

"Halál az arabokra és a keresztényekre és mindazokra, akik gyűlölik Izraelt"


A Ferenc pápa májusi szentföldi látogatására készülő jeruzsálemi katolikus egyház aggodalmának adott hangot amiatt, hogy zsidó szélsőségesek keresztényeket fenyegető feliratot firkáltak egy egyházi ingatlanra az óvárosban.

A kelet-jeruzsálemi Notre Dame Központ melletti püspöki hivatal egyik külső oszlopán még hétfőn elhelyezett héber nyelvű felirat így hangzott: "Halál az arabokra és a keresztényekre és mindazokra, akik gyűlölik Izraelt".

A jeruzsálemi latin patriarkátus honlapján közzétett nyilatkozat szerint "folytatódik a fanatizmus és a keresztények megfélemlítése". A nyilatkozat emlékeztet arra, hogy a legutóbbi provokáció két héttel Ferenc pápa szentföldi és jeruzsálemi látogatása előtt történt, ami nem lehet véletlen. Az egyházfő a Notre Dame Központban is látogatást tesz.

A Háárec című izraeli lap szerint a biztonsági szolgálatok attól tartanak, hogy zsidó radikálisok egy nagyobb "gyűlöletcselekményt" követhetnek el keresztény lakosok vagy intézmények ellen, hogy felkeltsék a média érdeklődését a pápa látogatása előtt. A kerületi rendőrőrsök utasítást kaptak, hogy dolgozzanak ki biztonsági terveket a keresztény helyek védelmére, és gyűjtsenek információkat a zsidó szélsőségesek tevékenységéről.

Az elmúlt években több merényletet követtek el mecsetek, palesztin otthonok és keresztény kolostorok ellen az Izrael által az 1967-es háborúban megszállt Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben. Ezeket ultranacionalista zsidók számlájára írják, akik így állnak bosszút a kormányon a palesztin területeken zajló telepépítkezések bármiféle korlátozása miatt. Hasonló merényletek izraeli katonai létesítmények ellen is történtek Ciszjordániában és a izraeli arab településeken.

Ferenc pápa május 24. és 26. között tesz látogatást a Szentföldön.

Forrás: Híradó/MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése