Oldalak

Szentföld - Nem engedné el a palesztin foglyokat Izrael

Az izraeli kormányminiszteri bizottsága olyan törvénytervezet előterjesztéséről döntött vasárnap, amely ellehetetlenítené palesztin foglyok szabadon engedését, és így gátolná a válságba került palesztin-izraeli békefolyamat újraindítását.

A parlament elé kerülő határozat jelentős győzelem Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kormányának jobboldali szárnya számára, amely korábban erőteljesen bírálta a tavaly júliusban, amerikai közvetítéssel újrakezdett egyeztetések során kialkudott egyezségben foglaltakat. Eszerint Izrael beleegyezett, hogy szabadon enged 104 palesztin foglyot, cserébe a palesztinok pedig nem kezdeményezik csatlakozásukat az ENSZ-szervezetekhez és nemzetközi egyezményekhez.

Az izraeli kormányzat 78 foglyot elengedett, múlt hónapban megtagadta azonban az utolsó csoport szabadlábra helyezését, miután a palesztinok nem egyeztek bele abba, hogy meghosszabbítsák a palesztin-izraeli egyeztetéseket, amelyek eredetileg április 29-én zárultak volna le.

A vasárnapi törvénytervezet lehetővé tenné a bíráknak, hogy a gyilkosság vádjában bűnösnek talált, életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt foglyokat megfosszák az elnöki kegyelem lehetőségétől.

"Ez Netanjahu kormányának legújabb kísérlete arra, hogy egy komoly és valódi egyeztetési folyamat elindításának bármiféle lehetőségét megakadályozza" - jegyezte meg Vaszel Abu Juszef, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) központi bizottságának tagja. A palesztin vezetők ugyanis kizárták a tárgyalóasztalhoz való visszatérést, amennyiben Jeruzsálem nem engedi el a fogva tartott 26 palesztint.

Izrael és a palesztinok amerikai kezdeményezésre tavaly nyár óta közvetlen kétoldalú tárgyalásokat folytattak a több mint 20 éve indított békefolyamatot lezárni képes megállapodásról, de a megbeszélések az április 29-i határidőre nem hoztak eredményt.

Forrás: Híradó/MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése