Oldalak

Szentföld - Hat év börtönt kapott a volt izraeli kormányfő

Hatéves börtönbüntetésre ítélte Ehud Olmert volt izraeli kormányfőt korrupció miatt kedden a tel-avivi körzeti bíróság.

Az ítélet szerint Olmert még miniszterelnöksége előtt, jeruzsálemi főpolgármesterként félmillió sékel (körülbelül harminc millió forint) csúszópénzt fogadott el 1993 és 2003 között egy építőipari beruházással kapcsolatban. A politikust azért vesztegették meg, hogy engedélyezze a város déli részén, egy domb tetején az oda tervezett szálloda helyett egy annál több mint tízszer nagyobb lakópark megépítését.

A 68 éves Olmert ártatlannak vallotta magát. A keddi tárgyaláson egykedvűnek mutatkozott, majd közölte, hogy fellebbez az ítélet ellen a legfelsőbb bíróságon.

Ugyanakkor az ügyben Olmertre vélhetően újabb bűnügyi eljárás vár majd. Egykori korábbi titkárnője ugyanis a hatóságokkal kötött vádalku nyomán terhelő vallomást tett a volt miniszterelnökre és hangfelvétellel bizonyította, hogy volt főnöke befolyásolni próbálta tanúvallomását a korrupciós ügyben. Ezért Olmert az igazságszolgáltatás akadályozásának vádjával ismét bíróság elé citálhatják.

A tel-avivi körzeti bíróság korábban nyolc másik vádlott bűnösségét is kimondta az ügyben, köztük a főpolgármesteri székben Olmertet követő Úri Lopoliánszkiét. Ők háromtól hét évig terjedő börtönbüntetéseket kaptak a keddi ítélethirdetésen.

Ehud Olmert 2006 és 2009 között vezette a zsidó állam kormányát, a posztról egyebek mellett korrupciós vádak miatt kellett lemondania.

Forrás: Híradó/MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése