Oldalak

Románia - Bukarest elítélte a kelet-ukrajnai népszavazásokat

A román külügyminisztérium [most még] törvénytelennek tartja a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyék önállóságáról vasárnap rendezett referendumot, és Oroszországot is felszólítja, hogy ne ismerje el azok eredményét.

A bukaresti külügyi közlemény szerint az "úgynevezett referendumok" ellentétesek az ukrán alkotmánnyal és a nemzetközi joggal, ilyenként nem mérvadóak és nem járnak jogi következménnyel. "Megszervezésük egy újabb provokáció azon cselekmények sorában, amelyek Ukrajna területi épsége és szuverenitása ellen irányulnak, beleértve a Krím félszigetnek az Orosz Föderáció általi 2014 március 21-i törvénytelen elcsatolását" - olvasható a kommünikében.

Bukarest kiáll Ukrajna területi épsége és szuverenitása megőrzéséért, amelyeket a térség biztonsága és stabilitása alapfeltételeinek tekint, ugyanakkor aggasztják a szakadár törekvések, amelyek megítélése szerint elhúzódó "konfliktusívet" rajzolnak ki a Fekete-tenger térségében, súlyos biztonsági kockázatot idézve elő. A román külügyminisztérium felhívást intézett Oroszországhoz, hogy ne ismerje el a május 11-i kelet-ukrajnai népszavazásokat, tartsa tiszteletben Ukrajna területi épségét és szuverenitását, továbbá "térjen vissza" a nemzetközi jog keretei közém, beértve a Krímből való haladéktalan kivonulást".

Vasárnap az oroszbarát szeparatisták rendeztek népszavazást a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyében a két régió önállóságáról. A Nyugat jelezte, hogy nem fogadja el a referendumot.

Forrás: Híradó/MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése