Oldalak

Kárpátalja - Szeparatizmus elleni hivatalközi munkacsoportot hoztak létre

A szeparatizmus és az Ukrajna területi integritását veszélyeztető megnyilvánulások ellen küzdő hivatalközi munkacsoportot hozott létre csütörtökön Kárpátalján a megyei ügyészség.

A hivatal honlapján megjelent közlemény szerint a testület fő feladata a szeparatizmus és az Ukrajna területi egysége ellen irányuló támadások elleni küzdelem, az ilyen megnyilvánulások megelőzése, kivizsgálása. A munkacsoport céljai közé tartozik a nyelvi, vallási és nemzetiségi alapú uszítás megakadályozása, továbbá az ilyen problémák kezelésére vonatkozó egységes módszerek és cselekvési tervek kidolgozása a rendfenntartó és a helyhatalmi szervek számára. A hivatalközi testület munkájában a kárpátaljai rendvédelmi szervek, a megyei állami közigazgatási hivatal és tanács (közgyűlés) vezetői vesznek részt Roman Balitának, a megyei ügyész első helyettesének irányításával. Üléseit a munkacsoport a körülményektől függően tartja, de negyedévenként legalább egyszer tanácskozik. A munkacsoportban részt vevő rendvédelmi és megyei vezetők kötelesek folyamatosan tájékoztatni az adott kérdésekben a megyei ügyészséget.

A testület létrehozásának jogi hátteréül az a határozat szolgál, amelyet a kelet-ukrajnai elszakadási törekvések felerősödésére reagálva az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) idén áprilisban fogadott el a terrorista fenyegetések elhárításával és az Ukrajna területi egységének megőrzésével kapcsolatos intézkedésekről.

Forrás: Híradó/MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése