Oldalak

Egyesült Királyság - 2050-re a lakosság többsége kisebbségi lehet

Egy most megjelent demográfiai előrejelzés szerint arra lehet számítani, hogy 2050-re Nagy-Britannia minden harmadik lakosa valamelyik etnikai kisebbséghez fog tartozni. A tíz éven aluliak egyharmada máris kisebbségi. 

Jelenleg az Egyesült Királyság népességének 14 százaléka, tehát nyolcmillió állampolgár, etnikailag más származású mint az őslakosság. De a népszaporodásban 80 százalék a színesbőrűek részessége, a fehérek száma pedig stagnál.

Az etnikai kisebbségek főleg három nagyvárosban: Londonban, Manchesterben és Birmingham-ben élnek. Szakértők szerint idővel a városok szegénynegyedeiből kirajzanak majd a közeli kisvárosokba. Az öt legnagyobb etnikai csoportot jelenleg az indiaiak, a pakisztániak, a bangladesiek, a fekete afrikaiak és a fekete karibiak alkotják. A fekete afrikaiak között a legtöbb az olyan bevándorolt, aki nem a Nemzetközösség valamelyik tagországából érkezett. 

Miért jönnek? Nagy-Britannia csak tizenegyedik helyen áll gazdagságban az Európai Unió huszonnyolc országa között, bár London az unió leggazdagabb városa. De vannak a szigetországnak olyan vidékei, elsősorban Welszben és Cornwall-ban, ahol az egy főre eső évi jövedelem alacsonyabb, mint például Lengyelország vagy Észtország agrárterületein. 

Már számos olyan elemi iskola van Angliában, ahol csak egy vagy két fehérbőrű gyerek ül az osztály tanulói között. 

Az újonnan britté váltak brit öntudata nagyobb, mint az őslakóké. Többen élnek például a szavazati jogukkal. Az indiaiak általában a konzervatív pártra, a fekete-afrikaiak a szocialistákra adják a voksukat.

A brit hazafiasság megnyilvánulásának egyik legegyedibb évenkénti megnyilvánulási formája a hatalmas londoni Albert Hall koncertteremben adott nyári hangversenysorozat záróestje, amelyen főként hazafias zeneművek hangzanak el. A Rule Britannia - Britannia uralkodj a tengeren - kezdetű indulót általában a kétszáz tagú kórussal együtt, felállva énekli a közönség. 

Tavaly kivetítőkön angol, skót és welszi nagyvárosok parkjaiban, élőben közvetítették a koncertet, és érdekes látvány volt, amint az összegyűlt sokezres tömegben, fehérek és színesbőrűek együtt harsogták nagy lelkesen a Rule Britannia hazafias strófáit.

Sárközi Mátyás, London
Forrás: InfoRádio

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése