Oldalak

Szentföld - Abbász szerint határok nélkül nem lesz béke

"Szabadon kell bocsátani a palesztin rabokatbe kell fagyasztani a telepesek építkezéseit"


Mahmúd Abbász kész folytatni a béketárgyalásokat, de csak ha azokon megrajzolják a jövendő Palesztina és Izrael határait - közölte a palesztin elnök egy kedden elhangzott televíziós beszédében.

„Izrael megalakulása óta senki sem tudja, hol húzódnak a határok, (…) meg kell húzni őket, mert enélkül nem lesz béke” - mondta Abbász a tavaly a július végén megindított, kilenc hónaposra tervezett béketárgyalások eredetileg kitűzött záró napján.

A palesztin elnök meghatározta Rámalláh feltételeit, amelyek teljesítése esetén készek visszatérni az izraeli-palesztin békefolyamat tárgyalóasztalához. „Ha folytatni akarjuk a megbeszéléseket, szabadon kell bocsátani a palesztin rabokat, be kell fagyasztani a telepesek építkezéseit, és három hónapon belül rendezni kell a határok kérdését” - jelentette ki a Palesztin Hatóság vezetője.

Az addig is eredménytelennek tűnő izraeli-palesztin béketárgyalások március végén végleg megszakadtak, amikor Izrael nem engedte szabadon azt a huszonhat, még az 1993-as oslói egyezmény előtt elfogott palesztint, akiknek a szabadulásáról a tárgyalások nyári újraindítása előtt megállapodtak.

Válaszul Abbász a palesztinok felvételét kérte tizenöt nemzetközi szervezetbe és egyezménybe. Az addig eredménytelen tárgyalásoknak az év végéig szóló kilenc hónapos meghosszabbításáért Rámalláh több száz palesztin fogoly elengedését és a telepesek építkezéseinek leállítását kérte.

Izrael viszont a Fatahnak a Hamásszal létrejött váratlan kiegyezés miatt a múlt héten felmondta a tárgyalásokat és megszakította a kapcsolatokat a palesztinokkal.

Forrás: Híradó/MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése